Bu meslek kaymakam maaşlarını solladı!

Doğum sonrası annelerin çalışma hayatına geri dönmesi ile tutulan bebek bakıcısına aileler servet harcıyor.

Türk bakıcılarla yabancı uyrukluların fiyatları arasında ise uçurum var. Bugün yabancı dil bilen, eğitimli ve tecrübeli bakıcı maaşları aylık 6 bin liraya kadar çıkıyor. Bu rakam, bugün 4 bin 500 lira maaş alan kaymakamdan da yaklaşık 4 bin lira alan uzman doktordan da 3 bin 500 lira alan albaydan da daha yüksek. Bakıcı hizmetleri sunan Alya Danışmanlık yetkilileri, özellikle yeni doğan bebek bakan dadıların yemek ve temizlik işlerine girmediklerini belirtiyor. Yani aylık 6 bin lirayı sadece bebek bakımı için alıyorlar. Ağırlıklı Türk Cumhuriyetleri'nden gelen Kazak, Özbek, Tatar, Moldovyalı ve Türkmen bakıcılar ise aylık 1000 dolara yatılı olarak bakıcılık yapıyor. Son dönemde doların yükselmesiyle birlikte yabancı uyruklu bakıcıların aylık ücretleri ise 2 bin 600 liraya kadar çıktı.

KAYIT DIŞI ÖNLENEMİYOR

Bu işte en büyük sorun kayıt dışı. Hükümetin gündelikçilere dahi sigorta şartı getirmesinin ardından kayıt dışı oranı düşse de tamamen bitmiş değil. Verilen bilgilere göre Türkler'in yüzde 80'i kaçak çalışıyor. Milletvekili de profesör de kaçak işçi çalıştırıyor. Bu işi merdivenaltı yapan firmalar da var. İstanbul'da 100'ün üstünde firmanın ailelere kaçak bakıcı temin ettiği belirtiliyor. Bu firmaların çoğu internette, yüzde 20'si ise telefonla, evinden ya da gezici olarak faaliyet yürütüyor.

DOLAR YÜKSELİNCE YERLİYE İLGİ ARTTI

Aileler dolar yükselince yabancı parayla iş yapan bakıcıların ücretlerinde indirim için danışmanlık şirketlerine başvurmaya başladı. Ancak danışmanlık firmaları yabancı uyruklu bakıcıların rakamı azaltmadıklarını dolayısıyla şu anda Türk bakıcılara olan talebin ciddi anlamda yükseldiğini belirtiyor.


Yorumlar