Binali Yıldırım Başbakan, Bülent Arınç Cumhurbaşkanı mı olacak?

AK Parti'de, 'Köşk' adayı için istişareler devam ediyor. Başbakan, milletvekillerinin ardından delegelerle de cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıda öne çıkan isimlerden biri de Binali Yıldırım oldu.

Başbakan Erdoğan, delegelerle, cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı, yaklaşık 5 saat sürdü. Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı için kimi aday görmek istersiniz" ve "3 dönem kuralı değişsin mi" şeklindeki sorulardan oluşan anket dağıttırdı. Delegeler Erdoğan'a, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve sonrası için tüm ihtimalleri sordu. Delegelerden, 3 dönem kuralıyla ilgili "kaldırılmalı" ve "devam etmeli" seçeneklerinden birini işaretlemeleri istendi.

“PARTİ GENEL BAŞKANI İLE BAŞBAKAN AYRI MI OLACAK?”

Delegeler, Erdoğan'a "Köşk sizin hakkınız" dedi. Anketlerde de 900 kişinin çoğunluğunun, Köşk adayı olarak Erdoğan'ı gösterdiği öğrenildi. Başbakan Erdoğan, delegelerin "Köşk'e çıkarsanız Genel Başkan kim olacak?" sorusuna "Oldu ki ben başbakanlığı bırakırsam, MKYK'dan birisi Genel Başkan olur ve 45 gün içinde, partiyi kongreye götürür. Kongrede de yeni Genel Başkan seçilir. Tabi bunların hepsi, cumhurbaşkanı adayının kimin olacağına bağlı" diye cevap verdi. Bir delegenin "Genel başkan ile başbakan ayrı mı olacak?" sorusu üzerine de Erdoğan, "Bu tür konuları istişare etmek gerekir" dedi.

İZMİRLİLER, BİNALİ YILDIRIM’I YAZDI

İzmirli delegelerin, daha önce İzmirli milletvekillerinin de yaptığı gibi, cumhurbaşkanı olarak Başbakan Erdoğan'ı görmek istediklerini belirttikleri ifade edildi. Bu arada, İzmirli delegelerden bazılarının ise, Erdoğan'ın ardından ikinci şık olarak, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın ismini forma yazdığı öğrenildi.

Tüm bunların yanı sıra, Başbakanın geçen günlerde yaptığı "Ters köşe olabilirsiniz" açıklamasından sonra, ismi gündeme hiç gelmeyen Bülent Arınç'ın, Köşk'e çıkabileceği de kulislerde konuşulmaya başladı.

Delege toplantısında öne çıkan Binali Yıldırım ve Köşk için ismi geçen Bülent Arınç’la ilgili ifadeleri değerlendiren gazeteci Markar Esayan,  parti ciddi bir istişareden geçiyor diyerek, “Erdoğan, Çankaya’ya çıkacak isim olacak, partiyi de bu isimlerden biri yönetecek” şeklinde düşüncelerini belirtti.

“PARTİ LİDERSİZ KALMAZ, YÜKSEK KALİTELİ İSİMLER VAR”

Ciddi bir istişare süreci yaşanıyor AK Parti’de. Öne çıkan isimler var, bunların içinde Ahmet Davutoğlu, Numan Kurtulmuş, Beşir Atalay gibi pek çok isim var, şeklinde konuşan Markar Esayan, bunlardan bir tanesi de Binali Yıldırım, zaten Başbakan da ‘benden sonra partiyi yönetecek pek çok isim var. Parti lidersiz kalmaz’ gibi bir ifade kullandı. Bu isimlerin hepsi; partiyi sürdürme, dinamik tutma, reformları devam ettirme gücü olan, yüksek kaliteli, karizmatik isimler. Binali Yıldırım da o isimlerden bir tanesi. AK Parti’nin eski duayenlerinden, kendisi de fevkalade öne çıkabilir, şeklinde konuştu.
 
“PARTİ TABANININ GÖRÜŞLERİNE ÖNEM VERİLİYOR”

AK Parti, bu tip değişikliklerde, özellikle tabanının görüşlerine çok önem veriyor. Bu süreç başladığından beri, sadece kendi teşkilatında değil; AK Parti tabanında da araştırma, kamuoyu yoklamaları yaptırılıyor vurgusunu yapan Esayan, AK Parti seçmeninin, Sayın Erdoğan da Çankaya’ya çıkması halinde, partinin başında görmek istediği, benimseyeceği, arkasından gidilebilecek isimlerin hangisi olduğunu yokluyor. Öncelikli olarak, o yoklamaların Başbakan ve kurmayları nezdinde önemli olacağını düşünüyorum. Burada, teşkilatın ve delegelerin görüşünün yanında, Başbakan’ın da görüşü çok önemli. Bunlar, hepsi bir arada, ortak akıl çerçevesinde net isme ulaşacaktır, ifadelerini kullandı.

“İSTİŞAREDEN İSABETLİ BİR İSİM ÇIKACAK”

Şu anda bu isim Binali Yıldırım mı olur, yoksa başka bir isim mi olur tahmin edemeyiz; çünkü süreç bitmiş değil, açıklamasını yapan Esayan, “Hangisi olursa, o istişareden çıkacak ve isabetli bir isim olacaktır. Diğer arkadaşlar da onlarla uyumlu bir şekilde çalışacaktır. Büyük bir kriz ya da lider boşluğu olacağını düşünmüyorum. Bunu bekleyenler yanılıyorlar; çünkü AK Parti, köklü bir parti haline geldi. Bunun üzerine, ciddi bir iktidar dönemi geçirildi ve başarılı olundu. Bu da parti için gelenek oluşturmuş durumda” ifadelerini kullandı.

“ARINÇ DA İSİMLERDEN BİRİ OLABİLİR”

Bülent Arınç’ın da Köşk adaylığında isminin geçmesini değerlendiren Esayan, “Her şey olabilir, Arınç da çok değerli bir isim. Şahsen benim gözlemlediğim, Başbakan, Çankaya’ya AK Parti’nin adayı olacak ve halk buna onay verirse Çankaya’ya çıkacak isim, AK Parti adayı olarak Erdoğan olacaktır. Muhtemelen partinin başına da bahsettiğimiz isimlerden biri geçecek ya da büyük bir sürpriz de olabilir. Ben bu ‘ters köşe olabilirsiniz’ ifadesini, ciddi bir kriz bekleyenler için söylediğini düşünüyorum. Yoksa Çankaya’ya Erdoğan’ın çıkmayacağı gibi bir durumdan söz etmek mümkün değil.” açıklamalarında bulundu.
 
 

Yorumlar