Bakan Berat Albayrak "İran'a yaptırımlar konusunda Türkiye muaf olacak"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak gündeme dair soruları yanıtladı. Bakan Albayrak bu sabah başlayan ABD'nin İran yaptırımlarıyla ilgili olarak"Bugün açıklanacak olan listede bize Türkiye'nin muaf olduğu yönünde bilgi geldi. Önümüze bakacağız" şeklinde konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Turkuvaz Medya'ya bağlı A Para kanalının konuğu oldu. Albayrak,  katıldığı programda ABD'nin İran'a yönelik uygulamaya bu sabahtan itibaren başladığı yaptıtımlar konusunda da açıklama yaptı.

Bakan Albayrak, enflasyon konusunda;  "Eylül ayı en zor ayımız olacaktı. Sonrasında yolunu bulacaktı demiştik zaten.Eylül'de fahiş bir fiyatlama algısı ortaya çıktı ve bunun enflasyona yansıdığını gördük. Makro datalar gayet doğru bir istikamette olduğumuzu gösteriyor. Kur ve maliyetlerde düşüşü görmeye başladık, Ekim'de enflasyonun ciddi olarak yavaşladığını gösteriyor." dedi.

işte Bakan Berat Albayrak'ın ekonomik gündeme dair yaptığı deüerlendirmelerden öne çıkan başlıklar:

ALBAYRAK: "NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLADI"

Görüyoruz ki birçok sektör, birçok fiyatlamalar dolar 8-8,5 kuru üzerinden fiyatlanarak bu rakam ortaya çıkmış. Ama bugün geldiğimiz nokta 7'ler 6'lar, 5,50 ve 5,50'nin altı normalleşme süreci başladı.

Maliyetlerde, enflasyonda eylül ayına kıyasla ekim ayında durumunu gördük. 2018'in ekim ayı 2017'nin ekim ayına yakın. Kasım ayında çok daha iyi bir seyri görüyoruz. Birçok anlamda enflasyonla mücadeleyi görüyoruz. Pozitif seyrin ekim ayında devam ettiğini. Giyim beyaz eşyada ise kasım ayında iyileşmeyi göreceğiz. Ortaya koyulan rakamlar kasım aralık ayları için trendin gayet olumlu olduğu ve yılsonu hedeflerini yakalayacağımızı görüyoruz.

* Gerek kur gerek ham madde fiyatlandırmaları iyileşme söz konusu. Petrolde de 85 dolardan, 72 dolarlara düştü. Tepedeki yöneticilerle konuştuğumuzda beklentiler açısından daha düşük seyirde göreceği yönünde. Bu bir gönüllük ilkesi. Özellikle gıda ve giyimde çok yakın takip ediyoruz 2500 firmayı geçti enflasyonla mücadele. Bazen haftasonları dolaşıyorum bakıyorum. Vitrinlerimizde baya görüyorum. Ben de bakanlığımız da takip ediyor. Kasım ve aralıkta daha çok ortaya çıkacak.

MARKAJA DEVAM EDİYORUZ

* Migros çok ciddi bir şekilde uyguluyor. Ben teşekkür ediyorum. Bazı market zincirleri o kadar iyi uygulamıyor. Bir kısmına teşekkür edeceğiz. Kasım ve aralıkta daha aşağı bir yön göreceğiz. Açıkladığımız dört sektör otomotiv, konut, mobilya, beyaz eşya. Mobilya sektörü ciddi izlerken bakıyoruz sunta sektöründe bu fiyatlandırmalar hoş değil. Fahiş mi değil mi bakacağız.

* Alt sektörlere kadar izliyoruz. Trend güçlü bir şekilde tam da planladığımız gibi işliyor. Yılsonu bakacağız. Sonrasında yine bakacağız. Maliye, bütçe disiplinlerine bakacağız. Fiyat istikrarı açısından bakacağız. Birini diğerinden vazgeçecek şekilde değil. Ekonomi futboldan sonra en çok anlaşılan konulardan biri. Kimse şunu beklemesin. Arabayı kökleyerek durdurmayacağız. Dengelenme yavaş ve zaman alıcı olacak.

MEVDUAT FAİZİ DAHA DA DÜŞECEK

* Yüzde 30-40 hatta 50'lere giden faizlerden o kadar hızlı bir normalleşme süreciyle bu noktaya geldik ki... Yüzde 30'un altına düştü günlük ortalama. Bu çok önemli. BDDK süreci yakından takip ediyor. Mevduatlar 30'ların üzerine çıkmıştı. 20'lerde seyrediyor. Daha da düşecek. Maliyetlerin düşmesiyle birlikte tek sac ayağı ile alakalı değil. Enflasyonu o yüzden düşürmeye çalışıyoruz. Bu ekosistem normalleşmeye başladığı zaman çok daha güçlü noktaya ulaşacağız. Bu iyileşmeyi ekimde görmeye başladık. Kasımda daha iyi olacak. Hazine ve devlet anlamında daha aktif dönem bizi bekliyor.

BÜTÇE DİSİPLİNİNDEN DENGESİNDEN TAVİZ VERMEDİK

* Çok net bir şeyden bahsettik YEP'te. Koordinasyondan bahsettik. Tüm dinamiklerin bir hedefe ulaşmasından bahsettik. Anamalite bugünü yansıtmadığından bu süreçte gerekli adımlar neyse onu yapacağımızdan bahsettik. Vergi süreci... Birçok şey bir arada. Piyasada hareketlilik diyoruz, enflasyonla mücadele diyoruz. Yılsonu endişe duymuyoruz. Çok daha iyi olumlu seyrediyor. Burada belirlenecek oranın en doğru çözümle ilerleyeceğimizi yakında açıklayacağız. İndirimle ilgili detaylı çalışmalar devam ediyor. Hedefleneni yapmaya çalışıyoruz.

Yorumlar