Arsa yatırımlarında dikkat edilmesi gerekenler...

Öncelikle 15 Temmuz 2016'da milletimizin kutlu yürüyüşünü engellemek üzere darbe girişiminde bulunan vatan hainlerinin şehit ettiği tüm kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize acil şifalar dilerim.

Milletimiz, Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde vatanımızın bütünlüğünün, ülkemizin huzurunun ve milletimizin birlik-beraberliğinin içerideki ve dışarıdaki vatan hainleri tarafından bozulamayacağını tüm Dünya'ya kanıtlamıştır.

Bu vakitten sonra millet olarak yaralarımızı sarıp, ekonomimizi düzeltip, ülke olarak şahlanmanın vakti gelmiştir.

Hain darbe girişimi sonrası vatan hainlerine verilecek en güzel cevap ülkemize güvenerek, yatırımlarımıza hız kesmeden devam edip, ülke içerisindeki ticari faaliyetlerimizi arttırarak, ülkemizin kalkınmasına ve 2023 hedeflerimize hız kesmeden ilerlemesine katkıda bulunmaktır.

Bu makalemde ülkemizin lokomotif sektörlerinden olan gayrimenkul sektörünün önemli bir parçası arsa yatırımlarından ''Arsa yatırımlarında dikkat edilmesi gerekenler'' başlığı altında bahsedeceğim.

‘’Bazılarınızın arsa deyince hangi bölgelere nasıl yatırım yaparsak 10 yıl sonra değeri 10'larca misline çıkar dediğinizi duyar gibi oluyorum.’’

Maalesef, bu mantıkla arsa yatırımlarına yönelenler genelde makalemde bahsedeceklerimi dikkate almamakta ve sonuç bekledikleri gibi olmamaktadır.

Ayrıca, yatırımcıların bu ve benzeri isteklerini bilen bazı kötü niyetli kişiler özellikle, şehir merkezleri dışarısında satışa sunulan imarsız arsaları, bölge üzerinde geliştirilebilecek projeleri hikayesel bir biçimde süsleyip müşteriye sunmaktır.

Lakin kimse kusura bakmasın !

Şuan üzerinde bir imar çalışması bulunmayan bir arsanın 10 yıl sonraki geleceğini kimse bilemez.

Doğru hamle yapıp, arsa yatırımlarınızda kazanmak için makalemi sonuna kadar dikkatli bir şekilde okumanızı ve tavsiyelerime dikkate almanızı temenni ederim.

Öncelikle arsa yatırımı yaparken dikkat edeceğiniz teknik ve prosedürsel konulara bakalım.

Bildiğiniz üzere ülkemizde yatırım yapılabilecek arsalar imarlı ve imarsız arsalar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır (özel durumlar hariç)

Yatırım yapılabilecek imarsız arsalar önceki yıllarda üzerinde tarım ve hayvancılık faaliyetleri yapılan arsalardı.Tarımın ve hayvancılığın ülkemizde sıkıntılı bir dönem geçirmesi ve köylerden şehirlere yaşanan göçler sonucunda imarsız arsaların büyük çoğunluğu geçmişte sadece amacına yönelik kullanılırken günümüzde şehir merkezlerinde artan arsa metrekare fiyatları, imar beklentileri, artan konut ihtiyacı ve fiyatlarının uygunluğu sebebiyle yatırımcılar tarafından rağbet görmeye başlamıştır.

Şimdi gelelim, imarsız arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenlere,

-Birinci ve belki de en önemli aşama, öncelikle arsa bilgilerini (ada,parsel,pafta no., yevmiye no. vb.) satın alacağınız kişi veya kurumdan eksiksiz bir şekilde talep edin.

-Daha sonrasında size gösterilen arsanın doğru arazi olduğunu teyit etmek üzere, kadastro müdürlüklerine bir dilekçe yazarak yerin tespitini yaptırın ve doğruluna emin olun.

-İl ve ilçe belediyelerinden gerekli bilgileri alın.

-Yatırım yapacağınız bölgeye hakim emlak ofisleri, bölgede yaşayan insanlar ve çevrenizdeki dostlarınızdan faydalanarak bir fiyat araştırması yapın.

-Alacağınız yeri mutlaka güvendiğiniz ve bu konuyla profesyonel olarak ilgilenen birine gösterin ve görüş alın.

-Eğer arsanız hisseli bir arsaysa mümkünse diğer hissedarlarla şufa haklarını kullanıp, kullanmayacaklarına yönelik bir ön görüşme yapın. (Şufa hakkı :https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eufa_hakk%C4%B1 )

Eğer bunların hepsini yaptıktan sonra arsayı almaya değer bulduysanız. Gerekli evraklarla tapu dairesine başvurun ve hayallerinize ilk adımı atmış olun.

İmarlı arsa yatırımları ise sonucu imarsız arsa yatrımlarına nazaran daha belirgin olan yatırımlardır. Plan yapılmış ve imar ortaya çıkmıştır. (Nadiren de olsa belediyeler dava hakkınız saklı kalmak kaydıyla imar değişikliği yapabilir.)

İmarsız arsa yatırımlarında bahsettiğim prosedürsel ve teknik değerlendirmeler imarlı arsalara göre uyarlanmalıdır ve yatırım yapmak için kafanızda uygun hale gelmelidir.

Makalemi bitirirken üç önemli uyarıda bulunmak istiyorum.

1- Hiçbir arsanın ne kadar prim yapacağını kimse bilemez.

Siz gerekli araştırmaları yapıp, ölçütleriniz doğrultusunda karar vermelisiniz.

Kimse kusura bakmasın,

Lakin !

Bu konuda kimseye güvenmeyin.

2- Yatırım yapacaksanız bir bölge belirleyin ve o bölgeye hakim olmaya gayret edin. En büyük arsa yatırımcıları dahi asla yatırımlarını çok farklı bölgelere dağıtmazlar.

3- Hayal kurun ve yatırım yapın. Hayal kurmak kazanmanın ilk adımıdır.

Umarım yatırımlarınızın tamamı istediğiniz şekilde sonuçlanır.

Son olarak,

Ülkemize güvenin. Vakit satıp gitme değil, alıp büyüme vaktidir.

Gücünüz yettiği ölçeklerde ülkemiz içerisinde yatırım yapın ve ülke ekonomimizin canlanmasına katkıda bulunun. Hem siz kazanın, hem ülkemiz kazansın.

Nahide Karadağ

Bol şanslar.

Saygılar...

Yorumlar