AYT taban puanları-TYT puan hesaplama nasıl yapılır?

Üniversite maratonu için yapılan ilk sınavın oturumu bugün yapıldı. Adaylar sınav için ter döktü. Peki, AYT taban puanları-TYT puan hesaplama nasıl yapılır? Sizin için araştırdık. Haberimizde...

Seçimler için ertelenen TYT bugün gerçekleşti. Bu sene YÖK tarafından yapılan değişiklikle üniversite sınavları YKS adını almıştı. Normalde 24 Haziran'da gerçekleşecek olan bu sınav alınan erken seçim kararından sonra bugüne ertelenmişti. Üniversite maratonu için ter döken adaylar bugün sınavla yüzleşti. Peki AYT taban puanları açıklandı mı? 

YKS ilk oturumu olan TYT bugün gerçekleştirildi. Üniversite hazırlığı yapan adaylar bugün saat 10.15'de sınava girdiler. Şimdi binlerce üniversite adayının kafasında aynı soru var AYT taban puanları-TYT puan hesaplama nasıl yapılır? Sizin için araştırdık. Haberimizde...

AYT TABAN PUANLARI

YÖK'ün aldığı karara göre YGS kalkmış üniversite sınavlarının sistemlerinde değişikliğe gidilmişti. Üniversite hazırlığı yapan adaylar bir sene bugün için hazırlandı. Sistem değişikliği öğrencilerin yararına oldu. Bugün saat 10.15'de sınava giren öğrenciler bu maratonun ilk kısmını atlatmış oldular. AYT taban puanları ise sınavda n çıkan öğrenciler için merak konusu oldu. YGS yerine gelen TYT için de TYT puan hesaplama nasıl yapılır sorusunun cevabını da öğrenciler çok merak ediyor. 

Peki AYT taban puanları nasıl hesaplanıyor? YÖK testlerin alanlara göre etki oranlarını açıkladı. Puan hesabı yaparken biz bu etki oranlarını da kullanarak 1 netin getirisini yani katsayısını bilmeliyiz. TYT için herkese aynı etki ve oranlar geçerli bu yüzden tek bir TYT hesaplaması yapalım ve AYT için her alanı ayrı değerlendirelim. TYT kısmı için netlerinizi: Türkçe= 1,32 Matematik= 1,32 Sosyal Bilimler= 1,36 Fen Bilimleri= 1,36 ile çarpın.

AYT taban puanları yukarıda verdiğimiz hesaplamaya göre yapılıyor.

TYT PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

YÖK bu senenin başında sistemde değişikliğe gitmişti. Önceden YGS ve LYS adında iki ayrı sınav olarak yapılan bu oturumlar şimdi YKS adıyla yapılıyor. YKS adıyla yapılan bu oturumlar 3 aşamada gerçekleşiyor. YKS'nin ilk oturumu bugün saat 10.15'de gerçekleştirildi. Adaylar büyük bir heyecanla üniversite hayali için ter döktü. Saat 10.15'den itibaren ise sınavların yapılacağı binalara öğrenciler alınmadı. Sınavların yapılacağı salonlara sınav saatini bir iki dakika geçe gelen öğrenciler sınava giremeyerek büyük üzüntü yaşadı. 

3 oturum şeklinde gerçekleşen YKS'nin ilk aşaması olan TYT bugün 10.15'te başladı. 135 dakika süren bu sınavda öğrenciler büyük heyecanla ter döktü. Şimdi ise herkesin aklında aynı soru şekilleniyor. TYT puan hesaplama nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını sizin için araştırdık.

Türkçe= 3,3 Matematik= 3,3 Sosyal= 3,4 Fen= 3,4 ile çarpıp çıkan sonuca ÖSYM’nin her adaya verdiği 100 taban puan ve OBP’yi ekleyerek (OBP hesabı için diploma notunu 0,6 ile çarpmak yeterli. Örn: 80×0,6=48) TYT yerleştirme puanı hesaplanabilir. 150 barajı için hesap yapılıyorsa, OBP eklenmeden hesap yapılmalıdır.

AYT taban puanı hesaplamısını yukarıda anlatmıştık. TYT puan hesaplama nasıl yapılır kısmı da böylelikle cevap bulmuş oldu. 

Bugün yapılan TYT'nin sınav sorularının zorluğu ise Uzmanlar tarafından açıklandı. Türkçe sorularının paragrafların uzunluğu yüzünden çok zaman kaybedildiğini açıklayan uzmanlar matematik sorularının da Türkçe sorularından farklı olmadığı görüşünü ileri sürdü. Buna karşılık fen sorularının ise çözümünün Türkçe ve matematik sorularına göre daha kolay çözünülebilir olduğunu savundu.

Bir uzmanın yaptığı yoruma göre matematikte özellikle geometri sorularının zor olduğu belirtildi. Matematik sorularının daha çok yoruma dayalı ve resimli olduğu belirtildi. 

1 Mayıs'ta İstanbul'da hangi yollar kapalı? Tavuk eti ihracatına sınırlama! Limak Lara Hotel'de "milliyet farkı" iddiası Tekel bayilerden BAT grubu sigaralara boykot! İYİ Parti'de GİK ve MDK üyeleri belirlendi! Milli boksör Samet Gümüş Avrupa şampiyonu oldu