Rusya, Viyana mutabakatına sadık kalmazsa, süreç soğuk savaşa dönüşebilir!

Türkiye-Rusya krizi olarak başlayan süreç NATO-Rusya krizine dönüşüyor.

Türkiye ve Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ardından hemen her gün uluslararası öneme sahip gelişmeler yaşanıyor. Rusya’nın Hazar’daki varlığına NATO, Akdeniz’den karşılık veriyor, Rusya’nın boğazlardan geçen gemilerine karşı NATO da boğaza gemilerini gönderiyor.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz, NATO ve Rusya arasında daha büyük bir krizin de kapılarını aralıyor. Ortadoğu’da yaşananlar, Suriye’deki IŞİD sorunu, Irak’taki yapılanmalar da bunun göstergesi.

VİYANA MUTABAKATININ ÖNEMİ

Bölgede böylesi güç konsantrasyonunun olmasına karşın kriz çıkmamasının mucize olacağını söyleyen Prof. Dr. Mensur Akgün, Rusya’nın IŞİD’i koruma politikasına başladığını belirtti.

Rusya’nın Viyana mutabakatına uymaması durumunda sürecin soğuk savaşa dönüşebileceği değerlendirmesine bulunan Prof. Akgün, AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“BİR TARAFTA TÜRKİYE İLE RUSYA GERİLİMİ VAR”

Bir tarafta Türkiye ile Rusya arasında bir gerilim var. Türkiye’nin hayati çıkarlarına dokunan işler yapmaya başladı Rusya. Türkiye’de ona karşı tepki göstermek zorunda kaldı ama çıkarlarını korumakta zorlanıyor. Bu önemli bir nokta.

“KRİZ ÇIKMAMASI MUCİZE OLUR”

Bu kadar fazla güç konsantrasyonunun olduğu bir bölge içerisinde iki tane rakip grubun birbiriyle gerilim yaratmaması, kriz çıkarmaması mucize olur zaten. Şu anda beklenti ortak hareket edilmesi yönünde, hatta bundan yakın bir süre öncesine kadar beklenti IŞİD’e karşı ortak mücadele verilmesi yönündeydi.

“RUSYA, IŞİD’İ KORUMAYA BAŞLADI”

Rusya, Fransa, İngiltere, Almanya, Amerika ve Türkiye ve diğer Arap ülkeleri IŞİD’e karşı bir koalisyon oluşturarak cephe alacaklardı ama giderek görülüyor ki, Rusya IŞİD’i korumaya başladı. IŞİD’e karşı cephe almıyor, kendi istediği düzeni hem Suriye’de hem de Ortadoğu’da kurmaya çalışıyor. Dolayısıyla bu da yavaş yavaş Amerika ve diğerlerini rahatsız etmeye başladı. Bu rahatsızlığın ileride siyasi ya da askeri bir krize yol açıp açmayacağını önümüzdeki günler belirleyecek. Mümkün değil ama böyle bir risk var.

RUSYA O HAMLEYİ YAPARSA SÜREÇ SOĞUK SAVAŞA DÖNÜŞEBİLİR

Şu an itibariyle yaşananlar ‘soğuk savaş iklimi’ derecesinde değil ama o tarafa gidebilir. Rusya Viyana mutabakatına sadık kalmassa ve önceliği IŞİD’i kullanarak oradaki gücünü pekiştirmeye verecek olursa, o zaman bu bir soğuk savaşa doğru dönüşebilir. Unutmamak gerekir ki Amerika’da seçimler var. Seçimler, mülteci meselesi ve Suriye krizi üzerinden cereyan ediyor. Amerika da bir tepki vermek zorunda kalabilir. O da krizin tırmanmasına yol açar.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.