Konuttaki faiz indirimi ne kadar sürer?

Konut kredi faizlerindeki indirim devam ediyor. Bankalar ardı ardına indirim kararlarını açıklıyor. Önemli soru ise faizlerdeki indirimin kalıcı olup olmayacağı…

Konut kredi faizlerinde bankalardan ardı ardına indirim açıklaması geliyor. Pek çok banka konut kredilerinde faizi 1’in hemen altına çekmiş durumda. İlk olarak Ziraat Bankası’nın faiz indirime gitmesinin ardından özel sektör bankaları da faiz oranını 1’in altına çekmeye başladı.

Faiz indirimlerinin ardından bu durumun tüketiciye nasıl yansıyacağı da hesaplanmaya başlandı. Özellikle aylık vade oranlarındaki düşüş cezbedici durumda. Burada en önemli soru ise indirimlerin kalıcı olup olmadığı ya da ne kadar süreceği…

AjansHaber’e konuyu değerlendiren Krea Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Hakan Kodal, mevcut süreci sektör için bir ‘destek paketi’ olarak değerlendirerek bu durumun kalıcı olmasını beklemediğini belirtti.

Tüketici anlamında tek etkenin faiz olmadığını belirten Kodal, bu kampanya sürecinden yatırımcıdan ziyade oturmak ve mevcut durumunu iyileştirmek isteyenler için cazip olacağını söyledi.

Krea Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“BANKALARIN FAİZ İNDİRİMİ ASLINDA KAMPANYA KAPSAMINDA BİR DESTEK”

Esasında şu anda olağanüstü bir dönem yaşıyor sektör. Faizlerin bu seviyelere iniyor olması sektör için çok önemli. Daha fazla inmesi zor görünüyor. Bankaların faiz indirimi aslında kampanya kapsamında bir destek. Bu seviyelerin devam edebilmesi için doğal olarak hem enflasyonun hem de bankaların finansman konusunun çözülmesi lazım. Bu anlamda bu faiz seviyelerini ben destek olarak görüyorum.

Hakan Kodal

“TÜKETİCİ AÇISINDAN BÜYÜK BİR FIRSAT”

Tüketici olarak bakarsanız bir fırsat var ortada. Sürdürülebilir midir, bu soru işareti. Ben bu seviyeleri tüketiciler açısından büyük bir fırsat olarak görüyorum, bundan daha aşağı seviyeler ise mümkün görünmüyor.

“TÜKETİCİ İÇİN TEK ETKEN FAİZ DEĞİL”

Tüketicinin alıma geçmesi için önünü görmesi lazım. Tek etken kesinlikle faiz değil. Önümüzdeki dönem daha kötüye gitmeyeceğine dair bir algı varsa tüketici de alıma geçecektir. Böyle bir faizi bence orta vadede yakalama imkanı zor. Yükselme de olabilir mevcut faizlerde. Esas fırsat ise bunu kampanyalarla birlikte değerlendirdiğinizde ortaya çıkıyor. Hem kampanya hem faiz, yani hem fiyatlar üzerindeki avantaj hem de kredi faizlerindeki avantaj birleşince fırsat ortaya çıkıyor. Tüketici de burada durumun daha kötüye gideceğini düşünmüyorsa alıma geçecektir.  Bence tek kriter bu yüzden faiz değil.

SÜREÇ, BANKALARIN VE GAYRİMENKUL ŞİRKETLERİNİN BİR ‘DESTEK PAKETİ’

En azından kısa vadede bir fırsat bu. Yatırım anlamında düşünenler için fırsat mıdır, bu daha göreceli ama özellikle oturmak için veya bulunduğu yeri iyileştirmek için fırsat kollayan müşteriler için kesinlikle bir fırsat. Olağanüstü durumun hepimiz açısından çok uzun sürmeyeceğini düşünüyoruz. Bu hareketliliği bankaların, bizim gibi gayrimenkul şirketlerinin kısa dönemli bir destek paketi olarak algılamak lazım. Biz de bir kampanya düzenliyoruz.

ZARARINA YAPILAN DESTEK KALICI OLMAYABİLİR

Geri dönerek bankaların mevcut mevduat faizine verdiği oranlara bakarsanız, yüzde 11’in altında bir faiz oranı yok şu anda. Böyle baktığınız zaman 0,70, 0,60 gibi oranlar şu anda finansman maliyetinin altında, zararına yapılan bir destek. O yüzden de bunu kalıcı bir durum olarak düşünmemek lazım. Bu desteği de takdir etmek gerekiyor. Tüm aktörleri ile destek için yapılan bir kampanya sürecindeyiz.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Adıyaman'da bir polisten meslektaşlarına saldırı! Korhan Berzeg için yapılan DNA testi sonuçlandı Limak Lara Hotel'de "milliyet farkı" iddiası İzmir Kemeraltı Çarşısı'nda yangın Tekel bayilerden BAT grubu sigaralara boykot! İYİ Parti'de GİK ve MDK üyeleri belirlendi!