Ergin Cinmen: Yılmazer kararı Dink soruşturması çözme amacı taşımıyor

Paralel yapı operasyonlarıyla tutuklanan Eski İstihbarat Daire Başkanlığı Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Dink soruşturmasında ifadesi alındıktan sonra tutuklandı.

Paralel yapı operasyonlarında tutuklanan daha sonra bağımsız milletvekili adayı olan dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Dink soruşturması kapsamında ifadesinin alınmasının ardından tutuklandı. Peki, bu gelişme Dink soruşturmasına nasıl yansır? Paralel yapı soruşturmaları ile Hrant Dink davası için devam eden soruşturmalar birleşir mi?

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Dink soruşturmasında kasıtlı bir ihtimal söz konusu olduğunu öne sürerek , “Ali Fuat Yılmazer’in Dink soruşturmasının içine dâhil edilmesiyle birlikte Paralel yapı ve Dink davalarının birleştirilmesi ihtimal dâhilinde görünüyor.” dedi. Avukat Ergin Cinmen ise  Ali Fuat Yılmazer’in yeniden tutuklanmasının altında yatan sebebin Dink davasının hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerleme amacı taşımadığını aksine paralel yapıya yönelik bir operasyon niteliği taşıdığını vurguladı.

Avukat Ergin Cinmen ve Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Paralel yapı operasyonlarıyla tutuklanan Eski İstihbarat Daire Başkanlığı Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Dink soruşturmasında ifadesi alındıktan sonra sürpriz bir şekilde tutuklanmasını AjansHaber’e yorumladı:

HANEFİ AVCI

“DAVALARIN BİRLEŞTİRİLMESİ İHTİMAL DAHİLİNDE”

Hrant Dink soruşturmasında kasıtlı bir ihmal söz konusu. Paralel yapı ile Dink davası arasında henüz bir bağlantı kurulmuş değil. Ancak Ali Fuat Yılmazer’in Dink soruşturmasının içine dâhil edilmesiyle birlikte Paralel yapı ve Dink davalarının birleştirilmesi ihtimal dâhilinde görünüyor.

“YARGILAMA SÜRECİ ESKİ GÖRE DAHA DA HIZLANDI”

Hrant Dink soruşturmasının failleri zaten yargılanıyor. Ancak şuanda soruşturma süreci içerisinde görevlerini ihmal eden insanların yargılaması yapılıyor. Bu kişiler hakkında bir soruşturma yürütülüyor. Önceki süreçte yürütülme durumunda sorunlar ortaya çıkmıştı. Şuan yargılama süreci eskiye göre daha da hızlanmış gözüküyor.

“BİR TAKIM İSİMLERİN GÖREVİ KÖTÜYE KULLANILDIĞI BİLİNİYOR”

Ali Fuat Yılmazer’in Dink soruşturması henüz tam netlik kazanmadığı için paralel yapıya bağlı kişilerin devletin kurum ve kuruluşlarından hızlı bir şekilde temizleneceğine dair bir netlik şu noktada belirsizliğini koruyor. Fakat en azından Dink soruşturması içerisinde bir takım isimlerin görevi kötüye kullandığı biliniyor. Bunun üzerine de belli soruşturmalar açılıyor. Bu durum tabi ki ileriki süreçte paralel yapıya karşı yapılacak operasyonların devlet kurumları içerisindeki temizliği hızlandıracağa benziyor.

“DİNK SORUŞTURMASI KULLANILDI”

Dink soruşturması kullanıldı. İstihbarat Bölge Müdürlüğü’ndeki simler değiştirildi. Bunun ardından yeni isimler göreve getirildi.

ERGİN CİNMEN

AMAÇ DİNK DAVASI DEĞİL Mİ?

Ali Fuat Yılmazer’ yönelik tutuklama kararının ardında yatan sebep Dink davasının soruşturma sürecinin hızlı ve sağlıklı bir şekilde neticelenmesi amacı taşımıyor. Burada ihmali olan kamu görevlilerinin belirlenerek devletin kamu ve kurum kuruluşlarından temizlenmesi isteniyor. Yani operasyon aslında paralel yapıyı temizleme girişiminden kaynaklanıyor. Davaların ileriki süreçte birlikte yürütülme ihtimalinin de zayıf olduğu kanaatindeyim. Çünkü soruşturmaların seyri farklı aşamalarda duruyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.