Dulavrat kökü nedir, nasıl kullanılır?

Vücuttaki hastalıklara oldukça faydalı olduğu bilinen Dulavrat kökü nedir ve nasıl kullanır sorularının cevabını haberimizin devamında okuyabilirsiniz.

Vücuda oldukça yararlı olduğu bilinen şifalı bitkiler arasında olan dulavrat kökünün faydaları saymakla bitmiyor. Peki Dulavrat kökü nedir? Halk arasında Pıtrak, Dulkarıgömleği, Arctium lappa – Lappa officinalis, Hanımyaması ve Compositae olarak da bilinir. Özellikle deri hastalıkları üzerinde etkili olduğu bilinen bu bitkinin birçok faydası bulunmaktadır. Hastalık türüne göre kullanım şekli de değişmektedir. Dulavrat kökü nasıl kullanılır sorusunun ayrıntılı cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

DULAVRAT KÖKÜ NEDİR?

Genellikle yol kenarlarında rastlanılan bu bitkinin boyu 30-60 cm arasındadır. Çok yıllık ve dayanıklı otsu bir bitkidir. Gövdesi dallara ayrılmakta olup yaprakları oldukça iridir. Çiçekleri yaz aylarında parlak mor veya parlak kırmızı renklerde açmaktadır. Yapraklarının alt kısmında ince tüyler vardır. Çiçeğin yakınında bulunan yaprakları daha küçüktür.Bu otsu bitkinin çiçekleri oldukça ilgi çekici ve ayırt edicidir. Dulavratotunun yazın açan çiçeklerinin adeta dikenli, yuvarlak bir keseden fışkırmış gibi görünür. Bazı mutfaklarda Dulavratotu sebze olarak kullanılır.

İsmi çok fazla yaygın olmayan bu bitkinin yüksek oranda lif, kalsiyum, amino asitler ve potasyum içermesi sebebiyle; çok eski zamanlardan beridir farklı kültürden ve halktan olan kişilerin kullanmış oldukları bir bitki türüdür. Alternatif tıp alanında çok geniş bir kültür alanınca kullanıma sahiptir. Halk tarafından vücutta bulunan kanı; bakteri ve virüslerden temizlediğine inanılmaktadır.

Dulavrat kökü bitkisinden; dulavrat kökü çayı, dulavrat kökü yağı, dulavrat kökü tentürü ve dulavrat kökü merhemi üretilir.

DULAVRAT KÖKÜ FAYDALARI NELERDİR?

-Dulavrat kökünün en önemli ve en yaygın bilinen özelliği, kanı temizlemesidir.
-Etkili bir idrar söktürücüdür.
-Bedeni güçlendirici bir tonik olduğu düşünülmektedir. Çünkü terleme sağlamaktadır.-
-Gut hastalığına karşı olumlu etkisinin olduğu görülmüştür.
-Vücuttaki sindirim ve safra salgılarını tetikleyerek, vücutta sindirimin kolaylaşmasını sağlamaktadır.
-Saç dökülmesini önler.
-Kansere karşı koruyucudur.
-Hiv virüsüne karşı korur.

DULAVRAT OTU ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kullanım için standart bir dozaj oranı yoktur fakat çay olarak kullanılacaksa 2,5 gram dul avrat otu kökünü 150 ml kaynar suya atarak demleyebilirsiniz. Bu şekilde hazırlayacağınız dul avrat çayını günde 1-2 defa aç karnına, öğün aralarında tüketmeniz önerilir.

Adıyaman'da bir polisten meslektaşlarına saldırı! Korhan Berzeg için yapılan DNA testi sonuçlandı Limak Lara Hotel'de "milliyet farkı" iddiası İzmir Kemeraltı Çarşısı'nda yangın İYİ Parti'de GİK ve MDK üyeleri belirlendi! İYİ Parti'de seçim 3. tura kaldı!