Dikkat! El uyuşması deyip geçmeyin...
Yoğun iş hayatının getirdiği çeşitli meslek hastalıklarından biri de Karpal Tünel Sendromu.
Muhammed Cesim IŞIK / AjansHaber
Basit el uyuşmaları ve bilekte yaşanan ağrılarla başlayan bu rahatsızlık, ilerleyen dönemlerde ameliyat gerektiren zorlu bir hastalık haline geliyor.
Karpal Tünel Sendromunu AjansHaber’e değerlendiren Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr.Bekir Yıldız, “Rahatsızlığın ilerlediği günlerde hasta; kaşık tutamaz, bardak kavrayamaz hale gelir ve güç kaybı en üst seviyelere kadar çıkar. Bu gibi şikayetlerin yanı sıra hasta, elinde ve bilek bölgesinde çok şiddetli ağrı yaşayabilir. “ dedi.
İşte Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr.Bekir Yıldız’ın AjansHaber’e yaptığı değerlendirme:
“HER GEÇEN GÜN EL VE BİLEKTE GÜÇ KAYBI YAŞANIYOR”
Karpal tünel sendromu genellikle elini ve bileğini çok kullanan kişilerde görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle ev hanımlarında, terzilerde ve bu gibi işlerle uğraşan kişilerde görülüyor. Bu hastalık kendini ilk başlarda elin 3 parmağındaki uyuşmalarla belli eder. Kişi elini ve bileğini daha da zorlamaya devam ederse rahatsızlık ilerler, sinir sıkışması daha da artar ve kişinin eli ve parmaklarında her geçen gün güç kaybı artar.
“EL VE BİLEK BÖLGESİNDE ŞİDDETLİ AĞRIYLA BAŞLIYOR”
Rahatsızlığın ilerlediği günlerde hasta; kaşık tutamaz, bardak kavrayamaz hale gelir ve güç kaybı en üst seviyelere kadar çıkar. Bu gibi şikayetlerin yanı sıra hasta, elinde ve bilek bölgesinde çok şiddetli ağrı yaşayabilir. Bu hastalık EMG denen bir testle ortaya çıkıyor. Bu testi yaptırdığınız zaman sinir sıkışmasının olup olmadığını ve sinir sıkışmasının derecesini öğrenebiliyorsunuz. Sinir sıkışması varsa EMG testinin sonucuna göre bunu öğrenebilirsiniz.
‘HASTALIĞIN İLERLEYEN BOYUTLARINDA AMELİYAT RİSKİ VAR”
Sinir sıkışmasının 3 aşaması var; hafif derece, orta derece ve ileri derece. Hafif ve orta derecelerde bir sinir sıkışması varsa, öncelikle hastanın bileğini zorlamaması gerekiyor ve biz doktorlar olarak da fizik tedaviyi öneriyoruz. Fizik tedavi ile bir çok hasta rahatlıyor bu yöntemin haricinde bir de hastanın bileğinden ilaç enjeksiyonu yapma yöntemi var, bu da hafif ve orta derece sinir sıkışmasından şikayetçi olan hastaları rahatlatıyor. Eğer hasta bileğini daha da zorlamaya devam ederse ya da EMG sonuçlarından ileri derecede sinir sıkışması çıkıyorsa o zaman hastanın ameliyat olması gerekiyor.
“SİNİR SIKIŞMASI İLERLEMEDEN ÖNLEM ALINMALI”
Bu hastalık özellikle de bayanlarda çok sık gördüğümüz bir hastalık. Ameliyatı ise çok kolay, lokal anestezi ile yapıyoruz. Çok korkulacak bir hastalık değil ama yine de bu tip şikayetleri olan hastaların, sinir sıkışması ilerlemeden önlemler almalarını tavsiye ediyoruz.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.