Atatürk'e Suikast, Vatikan gizli arşivlerinde

Monsenyör Angelo Rotta’nın kaleme aldığı ve Papalık (Vatikan) Dışişleri Bakanı Kardinal Pietro Gaparri’ye gönderdiği ‘Protokol No. 55/26 ve 23 sayılı raporun konusu ‘’Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına (Atatürk) suikast’’ ti. Tarihçi Rinaldo Marmara gizli arşivlerden Yıllarboyu Tarih için yazdı...

Belge, tek başına tarihi bir gerçek değildir, fakat tarihi bir gerçeği yazmaya yarayan çok önemli bir araçtır. Nasıl tek bir bulut, büyüklüğü ne olursa olsun, gökyüzünü kaplayamaz ise; tek bir arşiv belgesi de tarihi yazmak için yeterli olamaz ve araştırılan tarihi gerçeğe ışık tutamayabilir. Tarihi doğru olarak yazmak, ancak var olan bütün arşivlerin incelenmesiyle mümkün olabilir.  Bütün arşivler derken, Vatikan arşivleri de hiç şüphesiz buna dâhildir. Ancak günümüzde çok az araştırmacı bu zengin arşivlerden faydalanabilmekte. Bunun kanıtı da şimdiye kadar Türkiye’de yapılan araştırmaların kaynakçalarında Vatikan arşiv belgelerine neredeyse hiç rastlanmaması.

Neşet Turan'a ne oldu, öldü mü? İkinci elde en çok satılan otomobiller belli oldu! 2024 yılında Türkiye’de evlenmenin maliyeti! En ilginç sosyal medya kazaları! Yurt dışında evi olan Türk ünlüler! Laura Branigan kimdir?