"Alevi-Sünni meselesini kaşıyacak bir eylem"

Berkin Elvan Davası’nın savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın DHKP-C örgütü militanlarınca rehin alınması Türkiye’nin gündemine bomba gibi düştü.

Berkin Elvan soruşturmasına bakan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz rehin alındı. Savıcıyı rehin alan eylemcilerin, sosyal medyadan paylaştıkları fotoğraflar ile bu kişilerin DHKP-C militanları olduğu anlaşıldı.

Son dönemde birçok eyleme imza atan örgüt eylem amacı olarak Berkin Elvan’ın ölümüne neden olan polislerin isimlerinin açıklanmasını ve bu polislerin canlı yayında suçlarını itiraf etmelerini istedi.

SAVCI REHİN ALINDI

Peki örgütün bu isteklerin dışında ne amacı olabilir? DHKP-C’nin geçmiş saldırıları da göz önüne alınarak bu olayın analizi nasıl yapılabilir?

Emniyet İstihbarat Dairesi Eski Başkanı Bülent Orakoğlu, bu eylemi AjansHaber’e şöyle değerlendirdi

“ÜST AKIL DHKP-C’Yİ DEVREYE SOKTU”

Türk güvenlik güçlerinin çok yakından tanıdığı bir örgüt. Bu örgüte yönelik çok önemli operasyonlar da yapıldı. Yunanistan’dan kamplarda eylem yapmaya gelen ekip yakalandı. Orada bu örgütün önemli bir elemanları yakalandı.  7 Haziran seçimlerinin Türkiye için ne kadar önemli olduğu ortada. Türkiye sistem değiştirecek. Bu seçim sürecini baltalamak üzere üst akıl dediğimiz yapının taşeronu olan bu DHKP-C’yi devreye soktuğunu görüyoruz.

“ALEVİ-SÜNNİ MESELESİNİ KAŞIYACAK BİR EYLEM”

DHKP-C’nin uluslararası bir eylem ve bir de Alevi-Sünni meselesini kaşıyacak bir eylem yaptığını görüyoruz. Berkin Elvan üzerinden Türkiye’deki Alevi kesim kışkırtılmaya çalışıyor. DHKP-C’nin ortaya çıkarılmasındaki en büyük amaç da Alevi-Sünni çatışması yaratmasıdır. Binin üzerinde devlet görevlisinin bu örgüt tarafından ortadan kaldırıldığını ama bunlarla ilgili çok ciddi bir yargılamanın yapılamadığını görüyoruz.

“SANSASYONEL BİR EYLEMLE TEKRAR GÜNDEME GELDİ”

Bunlar sansasyonel bir eylemle tekrar gündeme geldiklerini görüyoruz. Silahın nasıl girdiği meselesi de tam bir muamma olarak görülüyor. Eylemde kullanılan silahın avukat tarafından geçirilmiş olabileceği de söyleniyor. DHKP-C dediğimiz zaman üst akılın maşası olarak aklımıza gelir. Gizli servislerle içli dışlı olan bir örgütle, eylemle Türkiye karşı karşıya.

“CİDDİ BİR ŞEKİLDE PROPAGANDA YAPILIYOR”

Ciddi bir şekilde propaganda da yapılıyor. Görüntüler internette, sosyal medya vasıtasıyla hem Türkiye’ye yayınlandığı gözüküyor. Ne olursa olsun bu bizim PKK’dan sonra en iyi tanıdığımız örgüt. Bu örgütün böyle bir eyleme girebileceğini düşünülmüş olması gerektiğini düşünüyorum. Gerçek bir değerlendirme yapabilmemiz için silahın buraya nasıl girdiğini bilmemiz gerekiyor. Türkiye’de güvenlik güçleri bu konuda uzmanlaşmış durumda.

“DHKP-C’NİN AŞILAMAK İSTEDİĞİ…”

Burada bir güvenlik zaafiyeti varsa soruşturulmalı ve kamuoyu ile de paylaşılmalı. Çünkü 7 Haziran seçimleri öncesinde DHKP-C’nin bu eylemine dikkat etmek lazım. Dolmabahçe’deki eylem gibi gözüküyor. Örgütü aşan legal ve illegal yapıları birlikte kullanmayı başaran bir örgüt DHKP-C.  Bu olayda hem çözüm sürecine yönelik hem de Türkiye’de seçimler öncesi çok önemli olaylar olabileceği imajını aşılamaya yönelik bir eylem olarak gözüküyor. 

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.