Alzheimer'da hasar 40'lı yaşlarla başlıyor!

Türkiye'de bugün için 400 bin alzheimer hastası bulunuyor ancak 2050'li yıllarda bu rakamın üç katına çıkması bekleniyor.

2050'DE RAKAM ÜÇE KATLANACAK

Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, Türkiye'de henüz 400 bin alzheimer hastasının olduğunu belirtti. Yayınlanan Dünya Alzheimer Birliği raporuna göre 2050'ye doğru hasta sayısının 3 kat artacağını ifade eden Kulaksızoğlu, "Dünyada 36 milyon alzheimer hastası var. 2050'de bu sayı 115 milyon olacak. 2050'deki alzheimer hastalarının yüzde 70'i fakir ve orta gelirli ülkelerden olacak" dedi.

ZİHNİ ÇALIŞTIRMAK İŞE YARIYOR

Kulaksızoğlu, gelişen ülkelerde alzheimer hastalarının azaldığını, küçük yaştan itibaren eğitime daha da önem verdiklerini dile getirdi.

Küçük yaştan itibaren yüksek eğitimli bireylerin daha az alzheimer olduklarına dikkati çeken Kulaksızoğlu, şunları kaydetti:

"Zihni yoğun olarak kullanırsanız bu hastalığın riski azalıyor. Orta yaşlardan itibaren bulmaca çözmek, dama ve kart oyunları oynamak çok faydalı. Zihni aktiviteleri yoğun olarak yapan bireylerde yaşlanınca alzheimer hastalığı daha az görülüyor. Dünya Alzheimer Kongresi'nde son yapılan araştırmalar sunuldu. Özellikle ABD, İngiltere ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerde alzheimer sıkılığı azalıyor. Bu azalmanın nedeni de bu ülkelerde damarları bozan diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkların daha iyi tedavi edilmesi."

40'LI YAŞLARDA BAŞLIYOR

Kulaksızoğlu, alzheimerde yaş sınırının 65 olmadığını, 40'lı yaşlarda bu hastalığa yakalanan bir sürü hastanın olduğunu dile getirdi.

Meselenin beyinde biriken proteinlerin yoğunluğuyla ilgili olduğunu anlatan Kulaksızoğlu, şöyle devam etti:

"Şimdiki bilgilerimizle biliyoruz ki bu hastalık 40'lı yaşlarda başlıyor. Yani yavaş yavaş beyinde hücre ölümüne neden olan, beyni zehirleyen proteinler 40'lı yaşlarda birikmeye başlıyor. Yavaş yavaş geliyor. 60-65 yaşında herkes tarafından görünebilir hale geliyor. Beyindeki hasar 40'lı yaşlarda başlıyor. O yüzden diyabet ve hipertansiyon gibi damar sağlığını bozan hastalıklara karşı dikkatli olmalıyız. 40'lı yaşlardan itibaren beynime bakmalıyız ki ileride alzheimer olmayalım."

Kulaksızoğlu, dernek olarak 11 şube ile hizmet vermeye çalıştıklarını, hastaların yaşam kalitesinin artırılması ve hasta yakınlarına sosyal psikolojik destek için çalışmalara devam ettiklerini dile getirdi.


Yorumlar