Abd'de Fetö'ya operasyon başladi.. Tam olarak Neler Oluyor?

Fetö firarisi ve 15 Temmuz Darbe girişiminin azmettiricisi olan ve Amerika'dan iadesi talep edilen terörist konusunda son dakika gelişmeleri yaşanıyor.

Fettullah Gülen için yolun sonuna gelindi. Uzun süredir Türkiye’nin Amerika’dan talep ettiği Fettullah Gülen türlü bahaneler ile iade edilmemesine karşın Suriye de yaşanan gelişlmeler ve Türkiye’nin kararlı duruşu ile Rusya ile gerçekleştirdiği ortak harekatlar son derece önemli müttefiki olan Türkiye’yi kaybetmeyi göze alamayan Amerika da Fettullah Gülene karşı bir operasyonu mecbur kılmış durumda.

Prensilvanya da çiftliğinde koruma ordusunun arkasında yaşamını sürdüren Fettullah Gülen 15 Temmuz darbe girişiminde yaşanan ve ülkenin bekasını tehlikeye sokan gelişmeler ile oldukça büyük sorunları beraberinde getirmişti. Yaşanan süreç sonunda devletin içinde yer alan yapılanma da tek tek temizlenmeye başlayan fetö gurubu mensuplarının ayrıştırılmasına yönelik adımlar devam ederken son derece önemli haberler gelmeye başladı.

Amerika da da devlet içinde paralel yapı oluşturmaya başlayan örgüt için amerika da teyakkuza geçmiş durumda. Örgütün üst düzey isimlerinin tek tek göz altına alındığı süreçte tutuklamalar ülke çapında devam ediyor.

"ABD'de FETÖ operasyonu başladı"

Çavuşoğlu: "FETÖ ile ilgili 15 eyalette FBI'ın başlattığı ciddi bir soruşturma var. FBI bize, bugüne kadar elde ettikleri bulgularla 'Amerika'daki karanlık yüzünü görmeye başladık. Hatta New Jersey dahil bazı yerlerde tutuklamalar da başladı' dediler." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Esad ile çalışacağız ya da Esad'ı tasvip ediyoruz anlamında bir şey söylemedim." dedi.

Çavuşoğlu, "Biz hiçbir zaman, 'Esad'ın yaptıklarını tasvip ettik' demedik, demeyeceğiz de. Bize sorulan soru; 'adil bir seçimi Esad kazanırsa onunla çalışır mısınız?' 'Böyle bir seçim olduğu sürece herkes durumu gözden geçirir' dedim. 'Esad ile çalışacağız' ya da 'Esad'ı tasvip ediyoruz' anlamında söylemedim." şeklinde konuştu.

ABD'de FETÖ soruşturması

FETÖ ile ilgili 15 eyalette FBI'ın başlattığı ciddi bir soruşturma olduğunu belirten Çavuşoğlu, "FBI bize, bugüne kadar elde ettikleri bulgularla 'Amerika'daki karanlık yüzünü görmeye başladık. Hatta New Jersey dahil bazı yerlerde tutuklamalar da başladı' dediler." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "FBI, 15 eyalette FETÖ ile ilgili çalışma başlattı. New Jersey'de tutuklamalar başladı." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "FBI, FETÖ ile ilgili 15 eyalette çalışma başlattı. New Jersey Eyaletinde tutuklamalar başladı" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Esad'la çalışırız demedim" açıklamasında bulundu.

Çavuşoğlu ayrıca, "FBI, FETÖ ile ilgili 15 eyalette çalışma başlattı. New Jersey Eyaletinde tutuklamalar başladı" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "FETÖ ile ilgili 15 eyalette FBI'ın başlattığı ciddi bir soruşturma var. FBI bize, bugüne kadar elde ettikleri bulgularla 'Amerika'daki karanlık yüzünü görmeye başladık. Hatta New Jersey dahil bazı yerlerde tutuklamalar da başladı' dediler." diy konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulunda 2019 Merkezi Yönetim Bütçe görüşmelerine katılarak, milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Suriye konusunda Çavuşoğlu, "Biz hiçbir zaman 'Esad'ın yaptıklarını tasvip ettik' demedik. Bize sorulan soru şu; 'Her şeye rağmen ateşkes İdlib için mümkün olursa Anayasa Komisyonu'nun kurulması için Cenevre'ye gideceğiz ve siyasi bir süreç başlıyor' dedik. Bize sorulan soru şuydu; 'Biz Suriye'yi bir seçime hazırlarken, BM çatısı altında demokratik, şeffaf, herkesin katılabileceği, adil bir seçim için hazırlıyoruz' dedik. 'Bu seçimi Esad kazanırsa Esad ile çalışır mısınız' sorusuna, 'Böyle bir seçim olduktan sonra herkes durumu gözden geçirir' dedik" şeklinde konuştu..

"FBI FETÖ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTI"

 

FETÖ ile ilgili olarak Amerika ile görüşmelerinde 84 kişinin iadesini istediklerini hatırlattıklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Resmi olarak iadesini istediğimiz 84 kişinin iade edilmesini her toplantıda gündeme getiriyoruz. Arjantin'de Sayın Cumhurbaşkanımız gündeme getirdi. Trump da özellikle 'FETÖ terörist elebaşının iadesi için çalışma yapıyoruz' dedi. FETÖ ile ilgili bir gerçek var; FBI'ın yaklaşık 15 eyalette başlattığı soruşturma var. FBI bize 'elde ettiği bulgularla Amerika'daki karanlık yüzünü görmeye başladık' dediler. Bazı yerlerde tutuklamalar başladı. Trump böyle bir söz söyledi, bundan çok mutluyuz diye bir açıklamamız olmadı" dedi.

Fetullah Gülen kimdir? 27 Nisan 1941’de Erzurum’un Pasinler ilçesinin Korucuk köyünde doğdu. 1945’te Kur’an okumaya başlayıp 1951’de hafız oldu. 1946 yılında ilkokula başladı. 1959’da Edirne’ye gideceği döneme kadar medrese eğitimi aldı. 1963’te 1 sene Erzurum’a dönüp ailesinin yanında kaldı. 1965’te Kırklareli’ne tayin olana kadar Edirne’deydi.

Bu dönemde askerliğini de yaptı. 1960’lı yıllarda Fetullah Gülen (ayakta pardesülü ve şapkalı) 1966’da İzmir merkez vaizliğine atanıp 1971’e kadar bu görevi sürdürdü. Bu yıllarda Ege bölgesinin muhtelif illerinde sohbetlerde bulundu. Resmî görevlendirmeyle hacca gitti. Kahvehanede konuşma yaparken 1971 muhtırası esnasında tutuklandı ve 7 ay hapis yattı.

Tutuksuz yargılandığı 3 senenin sonunda 1974’te beraat etti. 1975-76 yıllarında “Anadolu’da Kur’an ve İlim”, “Darwinizm”, “Altın Nesil”, “İçtimaî Adalet ve Nübüvvet” isimli konferanslar verdi. Sızıntı dergisinin ilk sayısı Şubat 1979’da çıktı. Başyazıları Gülen yazdı. 12 Eylül (1980) darbesinde hakkında yakalama kararı çıkarıldı. O sırada İzmir’i terk etti, farklı şehirlerdeki yakınlarında kaldı. 1981’de Diyanet’teki vaizlik görevinden istifa etti. 1986’da hacca gitti.

1 Temmuz 1988’de çıkan Yeni Ümit dergisinin başyazılarını yazdı. 1989’da gayr-ı resmî vaazlara başladı. 1992’ye kadar bu vaazlara devam etti. Bu dönemde 62 hafta boyunca Üsküdar Yeni Valide Külliyesi’nde ettiği vaazlar daha sonra Sonsuz Nur adlı kitaba dönüştürüldü. 1996’da Ankara Kocatepe Camii’nde CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek’in vasiyeti üzerine cenaze namazını kıldırdı.

1999’da Amerika’ya göçtü. 1990’larda görüştüğü isimler: Turgut Özal, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit, Abraham Foxman, Morton Abramowitz, Papa II. John Paul. FETÖ’NÜN KISA TARİHİ Fetullah Gülen 10 Kasım 1938 doğumlu olduğunu iddia eder. İddiasının temelinde de kendini Mustafa Kemal’le mukayese etmesi vardır.

Buna göre Türkiye’deki dînî hayatı ifsad eden Mustafa Kemal ölür ölmez, dînî hayatı irşad edecek olan kurtarıcı, yani Gülen doğmuştur. Edirne’ye gittiğinde umduğunu bulamaz, Kırklareli’ne geçer. Dönemin Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yaşar Tunagür buna sahip çıkar. Nurettin Veren’le 1966 yılında İzmir’deki Kestanepazarı Camii’nde tanışırlar. İzmir’de camide vaaz ederken ihtiyaç sahibi talebeler için cemaatten yardım talep eder. Bu talebeler için ev açar.

1970’te bu evlerin sayısı 10-12’yi bulur. Bunlara IŞIK EVİ denmektedir. Gülen, IŞIK EVLERİ’nde disiplini sağlamak için 18 maddelik bir yemin listesi hazırlar. İlk sıraya kendine biat edilmesi maddesini koymuştur ama sonra o maddede ismini karalayıp yerine Kur’an yazar. Civardakiler Gülen’in örgütlenmesinden rahatsız olur ve Gülen o çevreyi terk eder.

Nefi Akyazılı isimli bir kimse Gülen’e boş bir arazi tahsis eder. 1972’de bir yurt inşaatına başlarlar ve 1977’de yurt biter. Yurt başta bir dernek adı altında kurulmuştur ama sonradan ihtilal zamanında daha emniyetli olur diye vakıf statüsüne geçer. Adı da Akyazılı Vakfı olur. Ege’de bu yurtların sayısı zamanla artar. Gülen cemaati “dînî” bir cemaat olması sebebiyle 12 Eylül (1980) darbesinden sonra sıkı takibe alındı. Gülen 7 sene boyunca duvar ilanlarıyla arandı, ülke içinde kaçak hayatı yaşadı. Nurettin Veren’in anlattığına göre Gülen kaçtığı zamanlarda kendini gıda uzmanı Abdullah olarak tanıtıyordu.

 Gülen’in okullarda Mustafa Kemal büstü bulunması sebebiyle okul kurma fikrine soğuk bakmasına rağmen 1982’de Yamanlar Koleji kuruldu. Okulun başına İzmir’in emekli il milli eğitim müdür Sami Yıldırım (Sezen Aksu’nun babası) getirildi. Amaç dindar okul imajını kırmaktı. 1986’da Zaman gazetesi kuruldu ve 1987 yılında Gülen’ciler gazeteyi kuran ekibi tasfiye edip gazeteyi ele geçirdi. 1993’te STV kurulur. 1994’te Cihan Haber ajansı kurulur

Fethullah Gülen, Erzurum’un eski adıyla Pasinler (Hasankale) ilçesinde Ramiz ve Refiha Gülen çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi. 11 kardeşe sahip olan Gülen, kardeşlerinin en büyüğüdür.

4 yaşında Kuran eğitimine başlayan Gülen, yaşadığı köyde okul olmaması sebebiyle akşamları verilen derslere katılarak ilkokul eğitimi almaya başladı. İmam olan babasının görev yerinin değişmesi ile beraber eğitimini yarıda bıraktı ve sonrasında Erzurum’da dışardan eğitim alarak tamamladı.

1951 yılında babasından aldığı eğitim ile hafızlık çalışmalarına başladı ve bu eğitim sayesinde henüz 10 yaşındayken hafız oldu. Genç yaşında vaazlar vermeye başladı ve kısa süre sonra Erzurum dışına çıkarak birçok ilde bu çalışmalara devam etti.

Fethullah Gülen Cemaati

Fethullah Gülen, 18 yaşına geldiğinde ise büyük bir cemaat olan Saidi-i Nursi Cemaati’nin üyesi oldu. Hayatında dönem noktası olan bu durum sonrasında Edirne’de imam olarak görev almaya başladı. 2 sene burada görev aldı ve 1961 yılında askerlik görevini yerine getirmek için Ankara’ya gitti. 1963 yılında askerliğini tamamlayıp Erzurum’a ailesinin yanına geri döndü. Bir yıl burada kalıp imamlık görevini yaptığı Edirne’ye gitti.

1965 yılında ilk tayinini alan Gülen, ilk olarak Kırklareli sonrasında ise İzmir’e geçiş yaptı. Her geçen zaman kendisini geliştirdi ve Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok şehirde toplantı, sohbet ve konferans düzenleyerek kendisinden söz ettirmeye başladı. Böylelikle kendi taraftarlarını oluşturdu.

12 Mart 1971 tarihinde, ‘’12 Mart Askeri Muhtıra’’ da tutuklandı. 7 ay boyunca hapis yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra tutuksuz yargılanan Gülen, 1974 yılında beraat etti. Serbest kalan cemaat lideri, vaazlık görevine farklı illerde devam etti ve kendisinin de kurucularında olduğu Sızıntı Dergisi’nde önce başyazıları, daha sonra orta sayfa yazılarını yazmaya başladı.

Fethullah Gülen Röportaj

12 Eylül 1980 Darbesi’nde hakkın bir kez daha tutuklama kararı çıkartılan Gülen, görev yaptığı İzmir’den kısa süre içerisinde ayrıldı ve Anadolu’ya geçiş yaparak akrabalarının yanında yaşamaya başladı. 20 Mart 1981 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığındaki vaizlik görevinden istifa etti.

 

80 Darbesi’nde sonra yazılarına devam etti. 1988'de çıkan Yeni Ümit dergisinde başyazılar yazmaya başladı. Üsküdar'da Yeni Valide Külliyesi'nde 1989 yılından 1990 yılına kadar verdiği vaazlar, daha sonra Sonsuz Nur adıyla üç cilt halinde kitaplaştırıldı.

1991 yılına gelindiğinde devlet meseleleri hakkında ortaya koyduğu düşünceler ile birçok kez siyasi karakterler ile bir araya geldi. Turgut Özal, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit, Abraham Foxman, Morton Abramowitz, Papa II. John Paul gibi tanınmış din ve devlet adamları ile görüşmeler yaptı. Dönemin önemli gazetelerinde birçok konuda röportaj verdi. Kendisi hakkında yapılan haberler sonucunda Cumhuriyet Gazetesi ve Hikmet Çetinkaya hakkında suç duyurusunda bulunarak, kazandığı 150 Milyon TL’lik tazminatı Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'na bağışladı.

Fethullah Gülen Sohbet

2000 yılından sonra Fethullah Gülen ve lideri olduğu Gülen Cemaati yurtiçi ve yurtdışında büyük bir yapıya sahip oldu. Reuters haber ajansı, New York Times gazetesi, Le Monde gazetesi, Time dergisi, The Economist dergisi, Foreign Policy dergisi gibi yayın organlarında Gülen ve Hareketi hakkında birçok yazı ve inceleme paylaşımları gerçekleştirildi.

Fethullah Gülen ve Paralel Yapı Terör Örgütü Davası

Uzun bir süredir Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan ve Gülen Hareketi’ni buradan idaren eden Fethullah Gülen, 2014 yılında Türkiye’de yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında kendisi ve kurduğu yapısı hakkında ‘’legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten paralel yapılanmalar ‘’ görüşü kabul edildi.

MGK toplantısında sonra Cumhurbaşkanı’nın da imzasıyla Türkiye Devleti’nin bilgilerinin bulunduğu ‘’Kırmızı Kitap‘’  ya da Milli Güvenlik Siyaset Belgesi içerisine Gülen ve kendine bağlı gruplar Paralel Devlet Yapılanması(Pensilvanya Örgütü) adı altında eklendi. Bunun sonucunda Fethullah Gülen devlet düşmanı kabul edildi. Bu karar 24 Kasım 2014 yılında kabul edildi.

Fethullah Gülen Beddua

Aynı yıl içerisinde ABD’de yaşan Gülen hakkında İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yakalama kararı çıkartıldı. Gülen'in "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" suçundan 15 ile 22,5 yıl, "resmi belgede sahtecilik" suçundan 3 ile 7,5 yıl ve "iftira" suçundan da 1 ile 4 yıl olmak üzere toplamda 19 ila 34 yıla kadar hapsi istenmektedir.

Bu davaların dışında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ında yer aldığı 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında şüphelilere kumpas kurulduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada, ‘’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek’, ‘silahlı örgüt kurmak veya yönetmek’ ve ‘devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ‘’ suçlarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

15 Temmuz 2016 Askeri Darbe Girişimi

Türkiye Cumhuriyeti'ni ele geçirmek ile suçlanan Fethullahçı Terör Örgütü lideri Fethullah Gülen, 15 Temmuz 2016'da Askeri Darbe planlamasını gerçekleştirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine yerleştirdiği ekip olan ‘’Yurtta Sulh Konseyi’’ne darbenin gerçekleştirilmesi emrini verdi.

15 temmuz darbe girişimi

TSK içerisinde de 38 üst düzey asker yer aldı. Hain darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. 15 Temmuz 2016 gecesi 173’ü sivil toplamda 240 kişi şehit oldu.

Terörist Başı Fethullah Gülen Bir Numaralı Sanık

Hain darbe girişimi etkili bir biçimde bastırıldıktan sonra kısa bir süre içerisinde 15 Temmuz İddianamesi hazırlandı. İddianamenin bir numaralı sanığı olarak Paralel Devlet Yapılanması (PDY) ve Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) lideri terörist başı Fethullah Gülen gösterildi. İddianame 2.581 sayfadan oluşturulurken, toplamda 221 sanık yer aldı.

FETÖ’nün elebaşı Fethullah Gülen’e 2 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası ve bin 900 yıl hapis cezası istendi. Hain darbe girişimini gerçekleştiren 38 kişilik beyin takımına ise ‘’ asker elbisesi giyen teröristler ‘’ ifadesi yer aldı. Bütün sanıklar için 2.988 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.

Fethullahçı Terör Örgütü ve 15 Temmuz hain darbe girişiminin bir numaralı sanığı Fethullah Gülen, Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya eyaletinde yaşamaktadır.

Yorumlar